Sonoterapie Timisoara

Vindecarea prin sunet este una dintre cele mai vechi forme de vindecare cunoscute de om. Acum realizăm cât de puternic poate fi sunetul atunci când este folosit pentru vindecare. Cercetările științifice sunt revizuite privind vindecarea sunetului și modul în care sunetul afectează celulele din corpul nostru. Mai exista de asemenea puterea unică de vindecare care este conținută în vocile noastre. Când cântăm, rezonăm fiecare celulă din corpul nostru. Vindecarea prin sunet ne oferă toată posibilitatea unui mod fără droguri de a trata durerea și boala, precum și o modalitate de a ne acorda la Divin

Înțelegere Sonoterapie

“Dacă acceptăm că sunetul este vibrație și știm că vibrația atinge fiecare parte a ființei noastre fizice, atunci înțelegem că sunetul este auzit nu doar prin urechile noastre, ci prin fiecare celulă din corpul nostru. Unul dintre motivele pentru care sunetul vindecă la nivel fizic este acela că ne atinge și ne transformă atât de profund pe plan emoțional și spiritual. Sunetul poate corecta dezechilibrele de la fiecare nivel al funcționării fiziologice și poate juca un rol pozitiv în tratamentul practic al oricărei afecțiuni medicale.”
– Dr. Mitchell Gaynor, director al secției de oncologie medicală și medicină integrativă, Centrul de prevenire a cancerului Cornell din New York.

Sonoterapie Timisoara cu Cristina

Principiile fundamentale ale vindecării prin sunet

Beneficii meditatie prin sunete:

  • Îmbunătățește circulația și crește fluxul sanguin
  • Echilibrează conexiunea cu chakrele
  • Crește claritatea mentală și emoțională
  • Stimulează sistemul imunitar
  • Ajută sistemul imunitar, în special fibromialgia și psoriazisul în meditație

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile aprofundate la finalul acestei prezentari.

Pregateste-te pentru informatii fascinante despre vindecarea prin sunete care te va motiva sa participi la o astfel de practica, cu siguranta

Vindecarea prin sunet este una dintre cele mai vechi forme de vindecare cunoscute de om. Acum realizăm cât de puternic poate fi sunetul atunci când este folosit pentru vindecare. Cercetările științifice sunt revizuite privind vindecarea sunetului și modul în care sunetul afectează celulele din corpul nostru. Mai exista de asemenea puterea unică de vindecare care este conținută în vocile noastre. Când cântăm, rezonăm fiecare celulă din corpul nostru. Vindecarea prin sunet ne oferă toată posibilitatea unui mod fără droguri de a trata durerea și boala, precum și o modalitate de a ne acorda la Divin.

Vibrațiile sonore pot induce o stare profundă de relaxare, ne pot adânci capacitatea de a fi prezent în  moment, stimulează mintea și corpul, eliberează blocajele emoționale și permit procesului natural de vindecare din interior să continue călătoria pentru a deveni echilibrat și întreg. „Când ființa ta interioară fredonează cu muzică, deodată descoperi că aceeași muzică este în afară, iar separarea dintre tine și exterior dispare. Atunci nu există nimic interior, nimic exterior – doar o întindere, o unitate. Aceasta este sănătatea.” Osho

Sunetul este  vibrație și există un efect biologic măsurabil la nivel celular Undele cerebrale, în ordine, de la cea mai lentă la cea mai rapidă, sunt identificate ca Delta, Theta, Alpha și Beta. Fiecare vibrează la o frecvență sau viteză diferită. Creierul generează aceste frecvențe tot timpul, precum radarul, conectându-ne pe toți la energia forței vitale universale.

 Care sunt aplicațiile actuale ale vindecării cu sunet?

 Există atât de multe aplicații bine documentate ale sunetului și muzicii în asistența medicală integrativă. Există și mai multe opinii și studii care descriu ce tip de muzică sau opera compozitorului poate beneficia cel mai mult de diferite condiții comune.

Gândurile noastre, intențiile noastre, sunt vibrații energetice. Amintiți-vă de radarul nostru  care emite tot tot timpul! Prin urmare, gândurile sau intențiile noastre și cele ale clienților noștri din ședință au un efect profund asupra vindecării care are loc. Jonathan Goldman propune în cartea sa recentă, Cele 7 secrete ale vindecării sunetului, că „nu numai frecvența sunetului îi creează efectul, ci și intenția utilizatorului”.

Sunetul și muzica: o perspectivă culturală

Din cele mai vechi timpuri, a existat o înțelegere universală că sunetul sau vibrația au fost forța creativă fundamentală. Fenomenul acestei vibrații subtile sau sunet a fost studiat de mii de ani. Acest sunet original este menționat în multe texte antice, ca un fir de aur al adevărului care curge prin numeroasele tradiții religioase, ezoterice și spirituale diferite ale lumii noastre. În Vechiul Testament, în Cartea Genezei, capitolul 1.3, este scris „Și Dumnezeu a zis: Să fie lumină”. Lumina este vibrație. În Vedele hinduse se spune „La început a fost Brahman cu care era Cuvântul. Iar Cuvântul este Brahman”. În vechea tradiție sufită, găsim rădăcinile uneia dintre primele utilizări ezoterice ale sunetului, că anumite corzi au fost ținute secrete, deoarece se credea că pot modifica starea de conștiință, la supra-conștiință, la iluminare. Vechii egipteni au atribuit crearea lumii zeului Thoth, care a creat lumea prin vocea sa, rostind cuvintele creației. Thoth era zeul cuvintelor magice și al scrisului.

Se spune că Cartea lui Thoth îi dezvăluie secretele manipulării materiei prin farmece verbale. Multe tradiții africane și aborigene vorbesc că originea lumii este sunet, despre cântarea cântecelor creației. Poveștile creației despre sunet se găsesc și în culturile mayașă și polineziană. Tradiția aborigenă din Australia spune că sunetul didgeridoo-ului a creat lumea. Muzicoterapeutul Kimba Arem, în CD-ul ei Self-Healing With Sound and Music, produs împreună cu Dr. Andrew Weil, explică că aborigenii australieni credeau că vindecă Pământul cu didgeridoo, deoarece acesta vibra cu aceeași frecvență percepută ca emanând din miezul planetelor. Se credea că interpretarea Didgeridoo-ului peste un individ în timp ce se întindea le aduce vibrația energetică înapoi în rezonanță cu cea a Pământului.

Filosoful grec Pitagora credea că fiecare atom producea un anumit sunet prin mișcarea, ritmul, vibrația sa și că toate aceste sunete formează o armonie universală. Înțelepții antici din India au întreprins acest studiu cu o pasiune atât de mare pentru adevăr, vizionarea, meditația și observarea.

 Au fost descoperiri importante despre sunet  si în Shaivismul Kashmir (secolul IX); ei credeau că universul provine dintr-un sunet care a dat naștere tuturor celorlalte vibrații. Savanții din Kashmir au putut explica ce sunete au dat naștere unui anumit efect. Fiecare chakră este asociată cu o vibrație a rădăcinii, care este asociată cu anumite litere din alfabetul lor primordial. Acest alfabet primar a fost folosit pentru a crea știința mantrei cu care ei cred că înțelegerea manifestării  si eliberarea de suferință și  cele lumești are loc.

Instrumente de vindecare a sunetului Unele dintre cele mai timpurii sunete create de oameni au fost bătăile ritmice ale tobelor, părând să simuleze inima care bate, ducându-ne înapoi la originile noastre din uter. Tobele erau făcute din lemn și piei de animale, pietre și bețe. Instrumentele de suflat au fost create din materiale naturale, cum ar fi scoici, lemn sau coarnele animalelor. Zrăgănatoarele erau făcute din ramuri goale de copac sau din tărtăcuțe umplute cu pietricele sau scoici mici.

Au fost imitate sunetele naturii, cântecul păsărilor, cascadele, râurile care curgeau, vântul în copaci, sunetul valurilor oceanului, tunetul. Oamenii timpurii erau mult mai conștienți de faptul că trăiau într-un univers de sunet, în timp ce noi, oamenii moderni, suntem mai puțin conștienți de natura sonoră a universului din jurul nostru. Vederea este simțul nostru dominant.

 Dr. Andrew Weil în CD-ul său Self-Healing with Sound and Music descrie impresia sa în timp ce asculta clopotele mari la biserici și templele tibetane, a orgilor clasice, a simți vibrațiile în același timp cu auzirea lor.

 Se crede că vocea umană este cel mai important instrument de vindecare a sunetului nostru. Aceasta a fost uitată, este înțelepciunea pierdută a anticilor, în mare parte datorită concentrării lumii noastre moderne pe importanța exteriorului, a materialului, a lumii formei. Sunetele create de vocea umană au cel mai puternic efect de vindecare. Utilizările vocii umane includ cântări gregoriene, cântece tibetane, mantre, cântece și rugăciuni. Cantarea mantrelor sau recitarea rugăciunilor sacre, cum ar fi cântări gregoriene, kirtanuri hinduse sau puja tibetane sunt toate practicile de vindecare sonore foarte puternice care folosesc vocea pentru a vindeca și a transforma

În cartea Chant and Be Happy, The Power of Mantra Meditation, Srila Prabhupada spune că intonarea poate curăța inima și poate rezolva toate problemele lumii materiale. În comentariul său la Bhagavad Gita, el explică că cineva care cântă numele sfinte ale lui Krishna, va simți, în timp, o plăcere transcendentală și va deveni rapid purificat de orice contaminare materială. Mantra este explicată ca o vibrație sonoră transcendentală cu capacitatea de a elibera mintea de condiționările materiale. În plus, se crede că este o cerință de sănătate spirituală pentru a scăpa mintea de tendințele negative precum anxietatea, ura, singurătatea, prejudecățile, lăcomia, plictiseala, invidia și mânia. În lumina a ceea ce știm din fizica cuantică, aceste gânduri negative pot afecta corpul celular și pot provoca multe boli în formă fizică. Imnurile și melodiile și secvențele foarte dezvoltate din repertoriul cântării au o relație mai strânsă cu procesul de gândire și cu sistemul nostru nervos central. Cu cât conținutul melodic este mai dezvoltat, cu atât relația este mai strânsă. =

Jonathan Goldman crede că vocea umană este instrumentul cel mai vindecător, deoarece este cea mai naturală modalitate de a proiecta sunete vindecătoare, nu necesită echipament sau baterii, poate fi făcută oriunde și majoritatea dintre noi nu au nevoie de manual de utilizare sau de instruire pentru ao folosi. Cea mai pură utilizare a vocii se numește Toning și este cel mai probabil cea mai veche, cea mai naturală metodă. Termenul Toning se referă la practica de a folosi vocea pentru a exprima sunete vocale alungite, un exemplu fiind sunetul lui Ah sau sunetele cu o singură silabă, cum ar fi Om. Sunetele vocale sunt considerate a fi sunete sacre în multe sisteme de credințe spirituale tradiționale. Tonifierea ne ajută să descoperim frecvența sunetului care rezonează cel mai mult pentru noi ca indivizi.

Experimentarea vibrațiilor create cu propria ta voce îți permite să simți vibrațiile care rezonează în mod specific cu diferite părți ale corpului tău. Deși numărul limitat de dovezi științifice nu a dovedit acest lucru prin cercetări, există multe dovezi anecdotice care sugerează că un individ poate învăța să-și folosească conștientizarea rezonanței din interior pentru a readuce partea care vibrează din armonie într-o rezonanță armonică în mod natural. În plus, se crede că sunetul propriilor voci ne poate ajuta corpul să elibereze substanțe chimice precum dopamina, oxitocina, serotonina și endorfinele.

Unele cercetări foarte bune sunt prezentate de Ranjie N. Singh, Ph.D, în cartea sa intitulată Self-Healing: Powerful Techniques. Dr. Singh crede că anumite sunete pot iniția eliberarea melatoninei, hormonul care reglează ritmurile circadiene ale corpului nostru și ne ajută să dormim. Alți cercetători cred că anumite tonuri ne pot stimula sau relaxa și ajută la oxigenarea corpului și a creierului. Vocea ta este, de asemenea, o metodă foarte simplă și eficientă de a proiecta intenția. Se crede că acest lucru este mai eficient decât proiectarea intenției prin intermediul unui instrument sau dispozitiv. Sistemul antic de chakre se bazează pe conștientizarea energiei subtile. Vindecătorii care lucrează cu această energie subtilă sunt adesea cunoscuți că sunt capabili să simtă dezechilibrele în câmpurile energetice înainte ca acestea să se materializeze în forma fizică. Învățarea să folosim vocea pentru a le echilibra și a le alinia ne ajută să ne autovindecăm și să menținem armonia vibrațională. Tobe, Didgeridoo, Flaut și Mai multe Tobe folosite ca instrumente de vindecare a sunetului includ tamburul Frame, o tobă mare și rotundă, de obicei un cadru circular de lemn cu pielea întinsă. Vindecătorii șamani le folosesc în primul rând și, de obicei, își fac propriile lor într-o ceremonie. Toba cadrului oferă o vibrație de bas foarte puternică. Djembe african este, de asemenea, cunoscut sub numele de tobă de medicină și este folosit pentru a crea o varietate de sunete. Este folosit, împreună cu alte instrumente naturale, în dansurile rituale de transă din culturile tribale nord-africane. Un Dans Trance este executat de săteni, care înconjoară un membru afectat al comunității lor formând un cerc în jurul lor, pentru a dansa demonii, ca să spunem așa, pentru a vindeca pe cineva de boli fizice și spirituale. Vechiul Didgeridoo al aborigenilor australieni este, de asemenea, cunoscut sub numele de Dream-Pipe. Este posibil cel mai vechi instrument cunoscut. Produce o gamă puternică de vibrații și tonuri armonice bogate. Este considerat un instrument major pentru vindecare prin sunet pentru capacitatea de a aduce o stare profundă de meditație, mai ales atunci când este combinată cu respirația. Flautul nativ american și flaut cu patru camere sunt favorizate în vindecarea sunetului. Raagini este o lăută fără fret. De asemenea, sunt adesea folosite piane, orgă, instrumente cu coarde precum violoncelul, vioara și harpa. Bolurile din alamă tibetană și bolurile de cristal produc armonici bogate. Bolul tibetan se joacă rotind un ciocan în jurul vârfului, la marginea castronului. Toate acestea produc vibrații puternice pe care cineva le poate simți și auzi.

Totul este într-o stare de vibrație. Prin știința fizicii cuantice știm că materia este energie, chiar și gândurile noastre sunt energie, afectându-ne stările biologice la nivel celular. Ceea ce spune Fizica Cuantică astăzi este că energia și masa sunt variații ale aceluiași lucru numit masă-energie, totul este o formă de energie, vibrație, sunet. Aceasta este ceea ce savanții shiiviști din Kashmir predau în secolul al IX-lea. Sunetul are capacitatea de a altera materia. Lucrarea Dr. Hans Jenny intitulată Cymatics (greacă pentru „formă de undă”) a arătat modul în care undele sonore au afectat diferite tipuri de materiale precum paste, lichide și materiale plastice. Experimentele au fost efectuate prin plasarea materialelor pe o placă de oțel, apoi vibrarea plăcii la o frecvență specifică folosind un oscilator cu cristal. Apoi a făcut fotografii cu efectele. Aceasta este o informație uimitoare! Frecvența sau sunetul format contează. Plasticul lichid cu o consistență asemănătoare cu cea a chitului prost a format o formă asemănătoare cu o anemonă de mare, praful de licopodiu cu o consistență asemănătoare cu pudra de talc a format o formă asemănătoare cu celulele corpului și apa a căpătat multe forme geometrice! Mai recent, dr. Masaru Emoto a efectuat experimente asupra apei naturale înghețate dintr-un izvor sănătos și a apei poluate, înghețându-le și fotografiendu-le folosind un microscop cu câmp întunecat. Apa de izvor a format cristale asemănătoare cu fulgi de zăpadă, iar apa poluată a format forme asemănătoare noroiului. În experimente ulterioare, un preot a scandat și s-a rugat timp de o oră peste apa poluată, care a fost extrasă din barajul Fujiwara din Japonia, apa transformată în forme asemănătoare cu fulgi de zăpadă. El a efectuat experimente suplimentare rostind cuvinte precum „Mă îmbolnăviți” și „Mulțumesc”. „Thank You” a creat formele asemănătoare cu fulgi de zăpadă, în timp ce „You Make Me Sick” a creat formele asemănătoare noroiului. Acestea sunt exemple minunat de puternice ale posibilității de a folosi sunetul pentru a afecta materia, pentru a vindeca sau a răni. Când vibrațiile noastre interne și externe sunt în contradicție sau disonante, rezultatul este o întrerupere a armoniei. Cuvântul incongruent definește și acest lucru. Potrivit Merriam Webster’s Collegiate Dictionary, definiția incongruentului este „nu este armonioasă” sau „inconsecventă în sine”. Această stare de a fi provoacă dezechilibre în aspectele energetice, fizice, emoționale, psihologice și spirituale. De exemplu, gândește-te la felul în care te simți când inima te conduce într-o direcție, dar mintea te conduce pe alta, sunt incongruente. Gândiți-vă la simptomele fizice și emoționale pe care le puteți experimenta. Aceasta este disonanța, o amestecare de sunete discordante, absența armoniei. Acesta este dezechilibrul care facilitează pierderea sănătății și a vitalității.

Este un exercițiu interesant să examinăm diferența subtilă dintre termenii vibrație și oscilație, adesea folosiți interschimbabil. Unii susțin că sunt la fel; vezi ce crezi după ce ai citit aceste definiții și ai contemplat studiile de anatomie și fiziologie. Merriam Webster’s Collegiate Dictionary definește vibrația ca „o mișcare periodică a particulelor unui corp elastic sau mediu în direcții opuse alternativ față de poziția de echilibru atunci când acel echilibru a fost perturbat (ca atunci când un cordon întins produce tonuri muzicale sau molecule în aerul transmite sunete către ureche). Oscilația este definită ca „variație, fluctuație, un flux de energie electrică care se schimbă periodic de la minim la maxim; un flux care își schimbă periodic direcția; o balansare bruscă a unui corp oscilant de la o limită extremă la alta; să răspundă cu simpatie.”

 Anatomia urechii

Prin al optulea și al zecelea nervi cranieni, sunetul este legat de corpul fizic. Acești nervi cranieni transportă undele sonore către creier prin ureche și craniu. Impulsurile motorii și senzoriale sunt transportate prin nervul vag către gât, laringe, inimă și diafragmă. Nervul vag ajută la reglarea respirației, a vorbirii și a ritmului cardiac. Nervul vag și răspunsurile emoționale la sistemul limbic, zonele creierului responsabile de emoții și motivație, sunt legătura dintre ureche, creier și sistemul nervos autonom. Diferitele elemente ale sunetului au o influență asupra diferitelor părți ale creierului. Ritmul activează creierul din spate. Tempo-ul poate modifica sensul timpului. Potrivit lui Don Campbell, adevărata putere a sunetului este modul în care aspectele tonale sau armonice influențează emoțiile și ritmul mediu.

Corpul uman este un sistem vibratoriu complex care rezonează și în acest fel, răspunzând la multe frecvențe diferite, tocmai de aceea funcționează vindecarea prin sunet. Antrenarea este văzută ca o subcategorie a rezonanței, rezonanța fiind frecvența la care un obiect vibrează. Antrenarea este un fenomen de sunet în care vibrațiile ritmice puternice ale unui obiect fac ca un al doilea obiect să se sincronizeze sau să se armonizeze cu vibrația mai puternică. Corpurile noastre sunt o simfonie de tipare ritmice; bătăile inimii noastre, respirația și undele cerebrale se antrenează una la cealaltă; pulsul nostru, respirația și activitățile lor funcționează armonic; fluctuațiile și intonațiile vocii noastre, multitudinea de sunete din digestie și zumzetul organelor care funcționează toate contribuie la simfonia noastră biologică universală. Fiecare vibrăm pe propria frecvență unică, denumită „sunetul nostru fundamental”. Vibrațiile muzicale ne fac să ne sincronizăm ritmic cu frecvența. Practicând ascultarea concentrată în timpul meditației, este posibil să vă acordați și să auziți sau să simțiți vibrațiile propriei simfonii umane. Potrivit dr. Andrew Weil, a avea o conversație bună cu o altă persoană poate determina, de asemenea, sincronizarea ritmică a undelor cerebrale. Amplitudinea sau volumul este o altă metodă de măsurare a sunetului sau a cantității inerente de energie sonoră în sunet. Se măsoară în unități cunoscute sub denumirea de decibeli.

 Iată o listă cu câteva sunete auzite frecvent ca exemple de luat în considerare: 120 db este pragul durerii. 115 db este sunetul din camera mașinilor unei nave. 110db este sunetul unui jet care zboară jos. 105 db este sunetul unei trupe rock puternice. 100 db este sunetul unei mașini de nituit sau al unui tren de metrou. 95 db este sunetul unei motociclete. 90 db este sunetul unei fabrici zgomotoase sau al celei mai puternice orchestre. 85 db este sunetul traficului intens. 80 db este sunetul unui automobil de fabrică sau obișnuit. 75 db este sunetul unui aspirator. 70 db este sunetul unei conversații normale. 60 db este sunetul unui magazin universal. 50 db este sunetul unui birou sau living obișnuit. 40 db este sunetul unei camere de zi liniștite. 30 db este sunetul unei zile linistite la tara. 20 db este sunetul unei șoapte. 10 db este sunetul unei brize blânde. 0 db este pragul de auz. Loud nu este deloc mai bun decât Silențios, în ceea ce privește efectul vibrațional asupra corpului celular! 6. Undele cerebrale și stările de conștiință Undele cerebrale vibrează și produc frecvențe electromagnetice măsurabile. Aceste frecvențe sunt măsurate în cicluri pe secundă sau Hz, exact ca sunetul.

Sunt 7frecvențe sonore specifice despre care se știe că ne afectează sau ne influențează undele cerebrale. Activitatea undelor cerebrale a fost asociată cu un spectru de frecvențe care variază de la 0,5 Hz la 20 Hz, cunoscute sub numele de stări ale undelor cerebrale. Undele foarte lente tind să producă un sunet foarte bas, undele foarte rapide creează sunete înalte și înalte. Oamenii pot auzi un interval de aproximativ 16 Hz până la 16.000 Hz în general. Copiii pot auzi mai mult de 20.000 Hz, cu toate acestea, această abilitate se diminuează odată cu vârsta. Sunetele aflate sub intervalul nostru audibil de auz se numesc infrasunete, iar sunetele deasupra intervalului nostru audibil de auz sunt numite ultrasunete. Delfinii pot primi și proiecta frecvențe de peste 180.000 Hz! Delta este cea mai lentă dintre undele cerebrale. Între 0,5 și 3 Hz sau unde pe secundă mintea este într-o stare de somn profund, somn fără vise sau inconștient. Cu intre 3 si 4 valuri pe secunda mintea ajunge la o stare de somn cu visarea. Unele lucrări recente cu undele cerebrale indică meditația profundă produce unde Delta la unii oameni conștienți. Theta este următoarea cea mai lentă dintre undele cerebrale, între 4 și 7 Hz sau unde pe secundă. Undele Theta se găsesc în stări de creativitate ridicată, niveluri de conștiință folosite în călătoriile șamanice și sunt asociate cu o stare de somnolență de conștiință și cu meditație profundă. Alfa este o stare activă de conștiință, atinsă între 8 și 13 Hz sau unde pe secundă. Undele alfa apar frecvent în timpul visării cu ochii deschisi și sunt asociate cu o stare de meditație. Alfa este asociat cu reflexia relaxată. Undele alfa devin mai puternice când ochii tăi sunt închiși. Beta este o stare de conștiință foarte alertă, între 14 și 20 Hz sau unde pe secundă. Beta este asociată cu starea de lucru normală, alertă a conștiinței, atunci când suntem concentrați pe activitățile lumii exterioare, lumea formei. Undele Beta înalte sunt între 20 și 30 Hz sau unde pe secundă și sunt asociate cu hiperactivitate și anumite tipuri de anxietate. Undele Gamma sunt între 30 și 80+ Hz și au fost găsite la meditatorii experimentați. Gamma pare să indice procesarea informațiilor la nivel înalt, creșterea precogniției și integrarea rapidă a ideilor și experiențelor.

Se crede că sunetul induce stări modificate de conștiință, permițând ascultătorului să călătorească dincolo de mintea conștientă, în starea de relaxare pentru meditație, acea stare de vis de aproape somn și cea mai profundă stare de somn. Mulți practicieni holistici ai tehnicilor de mișcare a energiei folosesc muzica în timpul sesiunilor cu clienții lor pentru a crea un mediu și a induce răspunsul de relaxare. Masajul, Reiki și Reflexologia sunt exemple perfecte în acest sens. Muzica este mereu prezentă în practicile noastre de yoga, promovând liniștea și concentrarea, iar în Dans pentru a facilita mișcările curgătoare care ne permit să exprimăm emoțiile și să eliberăm efectele stresului. Se crede că sunetul, combinat cu mișcarea, mărește aspectele terapeutice ale experienței. 8

 Diferite tipuri de muzică au efecte diferite asupra corpului și minții. Cel mai emoționant exemplu în acest sens este muzica indiană Raga. Există peste 4000 de Raga, fiecare proiectat pentru un moment diferit al zilei, un anotimp diferit, o suferință diferită. Raga Kirwani este descris ca „una dintre cele mai meditative scale folosite în muzica indiană de astăzi. Este destinat să fie jucat noaptea, datorită senzației sale ezoterice, plină de tăceri, dor, profunzime și seninătate. Aceste secvențe mistice lucrează ușor prin toate chakrele și aduc pe cineva într-un spațiu dincolo de timp”. Raga Charukeshi este asemănată cu „lotusul care își deschide petalele în lumina soarelui dimineață devreme, fragil, tandru, cu o frumusețe și profunzime intense; o îmbinare grațioasă a scalelor majore și minore creând un spațiu de divinitate, devotament, ajutând ascultătorul să se relaxeze total în ființa sa”. Ragas măresc relaxarea și adâncesc starea de meditație. Practicanții modalităților de mișcare a energiei pot atinge o stare mai relaxată, meditativă, permițând intuiției să curgă liber, direcționând calea pe care o urmează sesiunea. Practicianul este vasul prin care este canalizată energia vindecătoare; printr-o astfel de rezonanță energetică, clientul va deveni antrenat ritmic de energia de vindecare. Există o listă foarte lungă de utilizări terapeutice ale sunetului și muzicii. Studiile au arătat că muzica ajută la multe afecțiuni precum durerea acută, comportamentul agresiv și antisocial, SIDA, alergii, autism, dureri de spate, dificultăți de respirație precum astmul, arsurile, sindromul de oboseală cronică, răceala, întârzierile de dezvoltare, diabetul, sindromul Down , epilepsie, menopauză, tulburări neuromusculare și osoase, obezitate, paranoia, boala Parkinson, artrită reumatoidă, schizofrenie, abuz de substanțe, tinitus, antrenament la toaletă, probleme dentare și traumatisme. Dr. Alfred A. Tomatis, MD, cercetătorul francez și fondatorul Metodei Tomatis, practicat acum în aproximativ 250 de centre de ascultare din Europa și America de Nord, a observat că ascultarea cântărilor Mozart sau gregoriene a dus la o rezistență mentală și fizică mai lungă. În spitale – dureri reduse în procedurile chirurgicale, stomatologice, obstetricale și ginecologice; – influențează pozitiv atitudinea pacientului față de timpul petrecut în spital; – reducerea disconfortului fizic; – imbunatateste starea de spirit; – 97% din 9000 de pacienți dintr-un studiu au raportat o capacitate mai mare de relaxare; – anxietate redusă la bărbații supuși procedurilor de diagnostic pentru cancer și alte tipuri de cancer colorectal; Abuz – restabilirea simțului de sine pierdut la victimele violenței domestice; – sentiment general crescut de bunăstare îmbunătățită la femei și copii; – reducerea incidenței problemelor cu consumul de droguri la femei cu 75% și la copii cu 50%; ADHD & ADD – ascultarea lui Mozart combinată cu neurofeedback a arătat o concentrare îmbunătățită, controlul dispoziției și abilități sociale; – îmbunătățirea supunere și punctualitate în îndeplinirea temelor pentru acasă; – capacitate crescută de exprimare a sentimentelor; – abilități sporite de ascultare și înțelegere și integrare senzorială; – îmbunătățirea imaginii de sine și a încrederii în sine;

Cancer – redus la durere, depresie, greață și vărsături, furie, oboseală, îngrijorare, singurătate, pierderea poftei de mâncare, stres, oboseală și frică la bolnavii de cancer; – a ajutat cu abilitățile cognitive, a diminuat sau atenuat greața și vărsăturile (atunci când sunt combinate cu imagini ghidate) și a redus oboseala și infecțiile cauzate de chimioterapie; – reducerea oboselii, diminuarea problemelor pielii și creșterea apetitului pentru radioterapie; – scăderea simptomelor asemănătoare gripei, scăderea incidentelor de erupție cutanată, scăderea tensiunii arteriale și creșterea capacității de a respira ușor în cazurile de imunoterapie; – imbunatatirea functiei cognitive, starea de spirit mai usoara, imbunatatirea calitatii vietii si cresterea poftei de mancare pentru a incuraja o alimentatie sanatoasa pentru intarirea sistemului imunitar in tratamentul cancerului in general; – niveluri crescute de imunoglobuline A (IgA) la copii; Paralizia cerebrală – atunci când este combinată cu terapia de biofeedback a scăzut tensiunea musculară și a crescut relaxarea cu 65%; – a ajutat la controlul tremorului muscular spastic; Childhood Learning & Socialization – atitudini îmbunătățite față de școală și motivație de a învăța; – îmbunătățirea capacității copiilor cu dizabilități de a interacționa cu alți copii; Psihoterapie – sentimente moderate de furie si depresie; – atunci când este combinat cu imagini și respirație, starea de spirit și fizica îmbunătățite

modificări afectate ale circulației sângelui; – circulatia cerebrala si periferica crescuta; – luciditate mentală stimulată; Stomatologie – muzica stimulatoare a redus durerea reducerii nevoii de urgenta analgezici in chirurgia orala la 90% dintre pacienți; – datorită eliberării de endorfine prin utilizarea analgezicelor audio, găsite comparabile cu eficacitatea morfinei; Insomnie – Muzica New Age și baroc care induce un somn mai odihnitor; – unii pacienți capabili să întrerupă utilizarea medicamentelor pentru somn; Sarcina, travaliul și nașterea – sentimente sporite de confort și siguranță; – stime de sine crescute, socializare și sentiment de control personal asupra situației; – reducerea duratei spitalizării și reducerea complicațiilor în timpul nașterilor; – durata redusă a travaliului; – nevoie redusă de nașteri prin cezariană; – nevoie redusă de medicamente; – anxietate redusă; – rate de supraviețuire să vă îmbunătățiți pentru copiii prematuri; – a ajutat la creșterea în greutate și la scurtarea timpului de spitalizare a prematurilor; – plânsul redus și mișcarea inutilă, conservând energia necesară supraviețuirii; Boala Alzheimer și demența – oferi confort în mod eficient pentru a-și putea comunica psihologia persoanelor care pot fi retrase, deprimate instituționalizate; – a ajutat la reorientarea persoanelor distrase de simptomele Alzheimer; – folosit ca ingrijire paliativa pentru cei aflati in stadii avansate de Alzheimer; – în senilitate, a constatat o memorie crescută a materialului din cântecele care au fost cântate, mai mult decât cu materialul vorbit; – sa dovedit a fi o modalitate eficientă de a implica pacienții în comunicare; Îngrijiri paliative – folosite pentru a mângâia muribunzii în cazurile de cancer, boli respiratorii și SIDA; – a ajutat pacienții, familia și prietenii cu tranziția în îngrijirea la domiciliu, spital și hospice; – creează sănătății și vitalității pacienților aflați în îngrijiri paliative și hospice, cu pacienți în comă și multe alte afecțiuni. 8. Concluzie Fiecare sunet auzit în natură este o compoziție de mai multe frecvențe. Aceasta este cunoscută sub denumirea de armonice sau tonuri, sau „culoarea” sunetului. Armonicele nu oferă timbrul sau tonul de culoare al vocii noastre și al instrumentelor de sunet. Se știe că lumina albă este o combinație a tuturor culorilor spectrului. Dacă sunetul poate fi cu adevărat considera energie subtilă, așa cum este adevărat și în cazul luminii, ar putea fi cea mai puțin subtilă dintre energiile subtile!

Cu atâtea spuse despre puterea de vindecare a sunetului, vom încheia acum prezentarea luând în considerare absența sunetului. Unii experți despre faptul că tăcerea este Yin-ul Yang-ului sunetului. Aparent, tăcerea este într-adevăr de aur, așa cum ni-a spus celor mai mulți dintre noi pe măsură ce am crescut. Tăcerea dintre sunete este cea care creează vindecarea. Este spațiul puternic și transformațional dintre frecvențele în care are loc schimbarea, unde sunt loc schimbarea. Unele forme de Yoga se concentrează pe sunetele interioare auzite în tăcerea meditației. După un timp se poate auzi acea simfonie interioară menționată mai devreme, fluxul respirației, bătăile inimii, sângele crescând și gâlgâitul organelor ocupate cu funcțiile lor. Concentrarea asupra tăcerii se crede că permite cuiva să călătorească în diferite planuri ale conștiinței, crescând vibrațiile la un nivel superior, vindecând fizicul și spiritualul. Voi încheia cu un citat minunat pe care să îl contemplați: „Muzica cea mai înaltă este acolo unde sunetul nu distruge momentele fără sunet între ele. Pe măsură ce muzicianul devine din ce în ce mai rafinat, el poate reuși să creeze sunet, iar între două sunete vă poate oferi o experiență de lipsă de sunet.

Rezultate Sonoterapie

Sonoterapia este un tratament de însoțire în vederea obținerii unui rezultat terapeutic. Oricine urmează un tratament medical nu ar trebui să îl întrerupă niciodată fără sfatul medicului. Sonoterapia nu este un substitut pentru medicina tradițională.

Alătură-te nouă azi

Programează-te la Satya Center și alătură-te unui club unic în Timișoara. Investește în sănătatea ta!